Надувний або жорсткий SUP що краще?

Стаття надана магазином SPORTZONE
У статті описані основні фактори, на які варто спиратися при виборі ідеально підходить для себе САП-дошки.

Ринок спортивного інвентарю настільки перенасичений різними пропозиціями, що часом губишся з визначенням того, яке ж саме обладнання підійде саме для Вас. Не оминув стороною питання вибору і обладнання для САП-серфінгу, адже САП-дошки бувають жорсткими і надувними. Деякі спортсмени зупиняють свій вибір виключно на жорстких САП-бордах, інші ж визнають тільки надувні дошки. Так як же визначитися з вибором? Який вибір правильніше?
Однозначно відповісти на це питання неможливо. Як на рівній водній гладі, так і на океанських хвилях, можна зустріти райдерів на надувних і жорстких САП-дошках. Безумовно, на вибір САП-борда впливають безліч чинників, про які ми і поговоримо в цій статті.

many many sups

 

Основні фактори, які впливають на вибір відповідного САП-борда:

• Які різновид САП-серфінгу для Вас краще. Так як напрямків у САП-серфінгу існує чимала кількість (про що ми вже раніше згадували в серії статей на нашому сайті «Напрями САП-серфінгу: Частина 1, Частина 2»), Вам необхідно визначитися який напрямок для Вас привабливіше.
• Яким чином Ви будете виробляти транспортування свого САП-борда.
• Де Ви будете зберігати свою дошку для занять САП-серфінгом.
• Яким бюджетом Ви маєте в своєму розпорядженні.
• Дбайливе або недбале ставлення до свого спортивного обладнання.
Розглянемо тепер всі ці фактори більш детально

 

Starboard 120 X 36 Atlas Extra Starshot 2018 2

 

Який вид САП-серфінгу для Вас переважніше

Якщо Ви новачок в САП-серфінгу, Ви можете попросити свого інструктора дати можливість практикуватися спочатку на надувний дошці, а потім на жорсткій. Подивіться, на який дошці Вам комфортніше кататися і тоді Ви зможете зробити свій вибір.
Дуже важливо визначитися в якому напрямку Ви б хотіли розвиватися далі в САП-серфінгу. Якщо Ви обмежитеся спокійними прогулянками по водній гладі в поодинці або в оточенні сім’ї або друзів, неспішним катанням на тривалі відстані з метою вивчення або споглядання околиць, риболовлею або заняттями йогою на САП-борді, – найкраще свій вибір зупинити на надувному САП-борді.
У разі, якщо Ви вирішили зайняти вагому нішу в світі САП-серфінгу, проходити відстані на швидкості і брати участь в професійних гонках – Вам буде на багато комфортніше на жорсткому САП-борді. На жорсткої дошці серфінг буде на вищому рівні! Звичайно, деякі спортсмени все одно віддають перевагу надувним дошках з вставками зі скловолокна, але на сильних хвилях вони першими страждають від згинання дошки. Для катання на хвилях так само необхідно враховувати необхідні параметри для САП-борда: обсяг, настройка плавників, форма бортів, профіль днища, рокер і т.д.
Форми і параметри надувних і жорстких дощок значно відрізняються один від одного, тому і функціональність у них кардинально різна. В цілому, гонщики підбирають для себе легкі дошки з карбоновими конструкціями. Вони – більш чуйні, маневрені і більш жорсткі. Переходячи на професійний рівень в САП-серфінгу, Ви однозначно придбаєте собі не одну САП-дошку.

 

sup races on the flat water

 

Однак, якщо професійно САП-серфінгом Ви займатися не плануєте, а любите кататися на дошці тільки в теплі погожі літні дні, тоді взагалі чи є сенс витрачатися на придбання САП-борда? Вам на багато економніше буде взяти дошку напрокат. Про переваги взятої напрокат САП-дошки ми вже згадували раніше, це дійсно вигідно, економно і зручно.

 

Яким чином Ви будете здійснювати транспортування свого САП-борда

Цілком очевидно, що надувну САП-дошку завжди переміщати легше, ніж жорстку. По-перше, найчастіше надувні дошки продаються зі спеціальними рюкзаками і насосами. По-друге, рюкзак не займе багато місця ні в машині, ні в багажному відділенні літака, і не буде Вам тягарем, якщо Ви будете носити його на плечах під час піших подорожей. Надувні САП-борди дуже легко здуваються і надуваються, тому не доставлять Вам ніяких труднощів. А подорожувати з рюкзаком на плечах на багато простіше і легше, ніж з величезною жорсткої дошкою. Крім того, подорожувати за кордон зі своєю надувною САП-дошкою – це на багато економніше, ніж брати напрокат дошку на курорті. Навіть якщо Ви візьмете напрокат САП-борд в Україні, все одно це пристойно заощадить Ваш бюджет і час на пошуки підходящої дошки для занять САП-серфінгом за кордоном. А взяти з собою рюкзак, в якому буде упакована САП-дошка, не складе ніяких труднощів.

 

inflatable sup in bag

Подорожувати з надувною САП-дошкою в рюкзаку – неймовірно легко, просто і комфортно

 

Звичайно, якщо Ви живете на березі річки, озера, моря або океану, питання транспортування САП-дошки не буде для Вас гостро стояти. Тоді можна звернути увагу і на жорсткий борд. У разі, якщо у Вас є свій транспорт і до водойми Ви добираєтеся на ньому, Вам знадобляться спеціальні кріплення на автомобіль і перевозити жорстку дошку буде

 

sup board on the car

Для транспортировки САП-доски на багажнике своего автомобиля, Вам понадобятся специальные крепежи

 

Де Ви будете зберігати свою дошку для занять САП-серфінгом

Важливо подумати про це до придбання дошки. Звичайно, для надувного САП-борда це питання взагалі не актуальне. Рюкзак з дошкою можна покласти де завгодно, багато місця він не займе. А ось для жорсткого борда дуже важливо визначити місце зберігання відразу, тим більше, що дошка повинна зберігатися в прохолодному і сухому місці. Подумайте, де Ви можете зберігати дошку: в гаражі, в будинку або в іншому місці. І не забувайте, що правильне зберігання дошки – це важливий фактор збереження її довговічності.

 

sup keeping 2 sup keeping 1

Правильне зберігання дошки – це важливий фактор збереження її довговічності

 

Який бюджет ви маєте в своєму розпорядженні

Фінансові можливості у кожної людини різні, тому цей фактор теж важливий при виборі дошки. Ціни на надувні САП-борди значно нижче, ніж на жорсткі. Причина полягає в тому, що жорстких дощок роблять на багато менше, ніж надувних. Крім того, за ними потрібен ретельний догляд.
З надувними бордами простіше: вони зберігаються довше, за ними не потрібен такий догляд, як за жорсткими, і після активного використання надувний САП-дошки на протязі двох-трьох років, вона все одно буде виглядати як новенька. Навіть якщо порівняти ціни на надувні й жорсткі дошки на ринку вживаного спортивного інвентарю, то ціна на старі надувні борди не особливо буде відрізнятися від ціни на нову дошку. А ось ціна на жорстку дошку буде залежати від того, наскільки попередній господар дошки дбайливо зберігав свій борд і доглядав за ним.

 

Kirill sup

 

Дбайливе або недбале ставлення до свого спортивного обладнання

Надувні САП-борди – досить міцні і витривалі. Якщо Вас більше приваблює відпочинок в колі сім’ї, катання по рівній водній гладі з дітками або улюбленим вихованцем – Вам потрібен надувний САП-борд. Його транспортування і зберігання не доставлять Вам ні найменших труднощів, а функціональні особливості порадують. А ось до жорстких дошках треба ставитися на багато дбайливіше, так як їй наноситься значної шкоди під час виходу з води і входу в воду, а так само при транспортуванні і недбалому, невідповідному зберіганні. Однак, якщо Ви – професійний гонщик, що бореться за першість на перегонах, – Вам потрібен жорсткий САП-борд.

 

inflatable SUPs for the summer.pumping sup races

 

Можна довго говорити про переваги як надувний, так і жорсткої САП-дощок, але найкраще все це випробувати самостійно. Приходьте до нас в прокатний центр за адресою: Київ, вул. Труханівська, 40 і катайтеся на різних дошках. Ми допоможемо Вам підібрати ідеальну дошку для занять САП-серфінгом, САП-весло і всі необхідні САП-аксесуари.
З додатковою інформацією щодо вибору САП-дошки Ви можете ознайомитися в статті «Як вибрати САП-борд» на нашому сайті.